Despre curaj și acceptare: Wonder, de R.J. Palacio

05 aprilie 2013

Poate unul dintre cele mai premiate romane ale anului 2012, Wonder, volumul semnat de R.J. Palacio, are toate elementele necesare pentru a deveni un clasic al literaturii pentru copii. Romanul spune o poveste emoționantă a curajului și a acceptării. Personajul principal, August Pullman, este un copil de 10 ani care s-a născut cu o malformație care îi afectează față, făcându-l pe acesta să arate monstruos. În ciuda diformității sale, August trebuie să învețe să trăiască, iar cei din jurul său trebuie să învețe să-i vadă acestuia trăsăturile profunde pentru a-l accepta.

După nenumărate operații care l-au ținut acasă până la această vârstă, August trebuie să înceapă școala din clasa a V-a. Ceea ce înseamnă că va trebui să găsească curajul de a-i înfrunta pe copiii aflați la o vârstă critică, cea în care încep să devină conștienți de sine și de corpul lor. Deși este panicat, August acceptă provocarea tocmai pentru că știe că adevărata prietenie poate să vadă mai presus de aparențe.

Romanul are mai mulți naratori, întâlnirea cu diformitatea fiind prezentată atât din punctul de vedere al lui August, cât și al celor din jurul său. Fie că este vorba de sora sa, care știe că nu poate pretinde mai multă afecțiune din partea părinților, căci August are mai multă nevoie de ea, fie că este vorba de prietenea acesteia, Miranda, care îl iubește pe August ca pe propriul ei frate și care simte nevoia să-i fie aproape acestuia chiar și după ce se ceartă cu prietenea ei, fie că este vorba despre Summer, singurul copil de la școală care are curajul să se apropie de August fără să fie împinsă de la spate de adulți, fie că este vorba de Jack, prietenul lui August care, la un moment dat, îl trădează, relația cu boala și mostruosul este văzută din mai multe puncte de vedere.

Citeşte restul articolului aici.

 

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART