10 cărți despre viața de școlar

17 septembrie 2015

Luni au început școlile, așa că avem un subiect care iese la suprafață ca un dop de plută fără să mai facem mari eforturi: care-s cele mai simpatice 10 cărți despre viața la școală?
1. O serie care descrie cu sinceritate și umor peripețiile școlarilor este, cu siguranță, inegalabila Jurnalul unui puști. Cu un succes fenomenal, seria semnată de Jeff Kinney, care va ajunge anul acesta la numărul 10, i-a făcut pe copii să-și lipească mâinile de cărți și să nu se mai poată dezlipi de ele. Alături de Greg Heffley, protagonistul seriei, nu numai că vă veți distra pe cinste cu secvențe decupate din viața de zi cu zi, dar veți începe să citiți cu plăcere și entuziasm.

2. Despre Micuțul Nicolas am mai povestit. S-a lansat de curând și filmul cu aventurile lui Nicolas în afara clasei, în vacanța de vară. Dar volumul publicat anul trecut la Arthur prezintă în primul rând situații, care mai de care mai haioase, din viața de școlar a lui Nicolas. Veți vedea că vă veți regăsi și în paginile volumului semnat de René Goscinny, deși cartea a fost publicată acum mai bine de cincizeci de ani.

3. Am vorbit până acum doar despre cărți cu protagoniști băieți. Dar să trecem și la cărțile în care fetele joacă rolul principal. V-ați imaginat cum ar fi să studiați într-o școală de vrăjitoare și cum ar fi să învățați în fiecare zi câte un nou truc sau o nouă formulă magică? Dacă vreți să vedeți ce complicații pot apărea atunci când încercați să vă faceți o carieră din zburatul pe o coadă de mătură și din transformarea celor din jur în broscoi, atunci e musai să citiți volumul O vrăjitoare îngrozitoare de Jill Murphy.

 

 

 


4. Sper că-i știți deja pe Niles  și pe Miles din Cei doi teribiliEi sunt prietenii-rivali care-și dispută supremația în domeniul farselor pe spatele colegilor de școală; amicii-dușmani care-și fac zile fripte; puștii puși pe boacăne și păcăleli. Dacă n-ați auzit încă de ei, atunci trebuie să le aflați peripețiile (poate vă dau idei). 

5. Un alt personaj feminin de care am fost impresionați este Matilda. Dar aceasta n-a reușit să mă surprindă doar pe mine, ci și pe domnișoara profesoară Honey, care vrea s-o salveze de părinții ignoranți care au adus-o pe lume. Dar le va face față micuța cititoare înrăită tuturor adversarilor? Părinților? Doamnei Trunchbull? Va trebui să citiți volumul dacă vreți să aflați cum stau lucrurile.

 
6. Am alunecat ușor-ușor spre cărți în care magia este prezentă în viața de zi cu zi. Dar unde găsim totuși dimensiunea științifică și fantastică? O puteți găsi, împletită cu aventurile obișnuite ale unei școlărițe de vârsta voastră, în volumul Când mă vei întâlni. Traseul pe care Miranda îl parcurge zilnic de acasă la școală devine din ce în ce mai misterios și presărat cu tot felul de semne și mesaje încifrate. Va fi o încântare să încercați să deslușiți misterul ascuns de Rebecca Stead în această carte.

7. O cunoașteți  pe năzdrăvana de Clementina? Cea care e tot timpul alături de prietenii ei dragi? Cea care nu reușește să stea o clipă locului și să fie atentă la lecții, de parcă ar avea furnici în pantaloni? Clementina este acea anti-eroină simpatică care dinamizează și dinamitează activitățile școlare. Un anti-model de elev, dar un model de prietenie care-ți va ține și ție companie în momentele în care ai chef să te distrezi.

8. Ați citit pe undeva despre experimentul din volumul Copiii de făină, nu? Poate sunt unii dintre voi care n-au aflat despre ce este vorba în acest volum, care încă nu s-au amuzat și înduioșat de întâmplările de care are parte Simon Martin. Dacă-i așa, atunci vă invit să-l cunoașteți și să vă puneți și voi în situațiile din carte. Băieți, cum v-ați descurca dacă ar trebui să aveți grijă de un copil de făină pe parcursul unui întreg semestru?



9. Nu știi cum să te mai fofilezi atunci când vine vorba de citit? Te iau toate căldurile și amețelile când trebuie să citești mai mult de o pagină? Atunci trebuie să descoperi indicațiile și sfaturile din volumul Cum să faci să NU citești de Tommy Greenwald. Și dacă ai rămas cu gândul la vacanța ce tocmai s-a încheiat, atunci îți recomand și volumul 2 – Cum să faci să NU citești în vacanța de vară.



10. Ultimul volum pe care vi-l recomand este o carte pentru copii ceva mai mari, dar cred că poate fi citită de cei care au peste 12 ani. Cartea se numește Copila-Stea și e scrisă de Jerry Spinelli, autor pe care este posibil să-l cunoașteți de când ați citit Magee, zis Maniacul. Copila-Stea Calaway îi surprinde pe cei de la liceul din Mica atât cu stilul vestimentar, cât și cu felul ei de a fi. Și, ca de obicei atunci când ești diferit, cei din jur te vor arăta cu degetul (amintiți-vă și de Auggie din Minunea), iar tu vei încerca să te integrezi, devenind, de cele mai multe ori, banal. Oare la fel se va întâmpla și cu protagonista cărții Copila-stea? E treaba voastră să descoperiți cum stau lucrurile.

Care sunt cărțile voastre preferate cu situații de zi cu zi din viața de școlar? Așteptăm comentarii.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART